Organem prowadzącym Szkołę od 1 stycznia 2007 roku jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Szkoła prezentuje szeroką ofertę edukacyjną umożliwiającą zdobycie wykształcenia ogólnego -
w tym zdania matury oraz egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.
Nauczane języki obce: język angielski, język francuski.
Bezpośrednie otoczenie szkoły to 3 ha ponad stuletniego parku.
Szkoła posiada bardzo dobrą bazę dydaktyczno-wychowawczą, którą obecnie stanowią:
|
budynek dydaktyczny z 20 pracowniami przedmiotowymi, w tym: biblioteka z czytelnią multimedialną z kilkoma stanowiskami komputerowymi, dwie pracownie komputerowe, dwie pracownie do kształcenia praktycznego w zawodzie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych
warsztaty szkolne z pracowniami zajęć praktycznych i halą maszyn, dobrze wyposażone w maszyny i sprzęt rolniczy, kombajn zbożowy, ciągniki rolnicze i samochód do nauki jazdy
hala sportowa z pełnowymiarową salą gimnastyczną, siłownią oraz zewnętrznym wielofunkcyjnym boiskiem
internat na 70 miejsc, pokoje mieszkalne po kapitalnym remoncie, estetycznie i funkcjonalnie umeblowane, ponadto do dyspozycji wychowanków pokoje socjalne, „cichej nauki", świetlica
Szkoła w trwałym zarządzie posiada ogółem prawie 24 ha, w tym 13 ha gruntów rolnych do kształcenia praktycznego w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa
|
W każdym zawodzie technikalnym uczeń zdobywa wiedzę
z zakresu przedmiotów ogólnokształcących, które przygotowują do egzaminu maturalnego oraz wiedzę
z przedmiotów zawodowych umożliwiających przystąpienie do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.
Uczniowie poza obowiązkowymi zajęciami edukacyjnymi mogą korzystać z dodatkowych pozalekcyjnych zajęć wyrównawczych
z matematyki oraz przygotowujących do egzaminu maturalnego
z wszystkich przedmiotów ogólnokształcących.
Kształcenie zawodowe odbywa się w czasie zajęć teoretycznych
i praktycznych oraz
w czasie śródrocznych praktyk zawodowych. Bazę dla szkolenia praktycznego w zawodzie technik żywienia stanowią dwie
pracownie technologii gastronomicznej z 2-osobowymi stanowiskami roboczymi. Stanowiska wyposażone są
w podstawowy sprzęt agd (kuchenki gazowe, elektryczne piekarniki, roboty wieloczynnościowe
i inne) oraz zastawę stołową.
Od stycznia 2018 roku realizujemy projekt
ZSCKR w Sichowie Dużym dostosowuje kształcenie do aktualnych trendów w gospodarce. Jego zadaniem jest lepsze dopasowanie systemów kształcenia oraz szkolenia do potrzeb rynku pracy, ułatwienie przechodzenia z etapu kształcenia do etapu zatrudniania, poprzez praktyczną naukę zawodu realizowaną w ścisłej współpracy z pracodawcami. W projekcie tym uczestniczyć będą zarówno nauczyciele jak
i uczniowie uczący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki.
W
warsztatach szkolnych są realizowane zajęcia praktyczne
w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa oraz w ostatnim roku nauki w zawodzie technik inżynierii środowiska i melioracji. Pracownie zajęć praktycznych są wyposażone w nowoczesne maszyny rolnicze, sprzęt i urządzenia, kombajn zbożowy, ciągniki rolnicze, samochód do nauki jazdy. W zawodzie technik mechanizacji rolnictwa w ramach kształcenia obowiązkowego szkoła prowadzi
bezpłatne szkolenia przygotowujące do uzyskania prawa jazdy na samochód osobowy, ciągnik rolniczy
z przyczepą oraz kurs operatorów kombajnów zbożowych.
Praktyki zawodowe uczniowie odbywają w podmiotach stanowiących potencjalne miejsca zatrudnienia absolwentów lub zgodne z możliwością prowadzenia działalności gospodarczej po ukończeniu szkoły.
W budynku warsztatów realizowane są zajęcia praktyczne w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa. Obejmują kształcenie zawodowe w następujących działach:
- podstaw techniki
- przepisów ruchu drogowego
- organizacji prac związanych z wykorzystaniem środków technicznych stosowanych w rolnictwie
- eksploatacji systemów mechatronicznych w rolnictwie
- posługiwania się rachunkiem ekonomicznym przy planowaniu procesów produkcyjnych
- obsługa i naprawa pojazdów rolniczych
- obsługa i naprawa maszyn rolniczych
Dużą uwagę przywiązuje się do jakości kształcenia zawodowego. W tym celu szkoła współpracuje z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego Oddział Chłodnictwa
i Jakości Żywności w Łodzi oraz Mazowieckim Ośrodkiem Badawczym w Kłudzienku jednostką organizacyjną Instytutu Technologiczno – Przyrodniczego w Falentach. Uczniowie uczestniczą
w organizowanych przez szkołę tematycznych wyjazdach do wymienionych Instytutów celem uczestnictwa w zawodowych szkoleniach. Wiedzę praktyczną uczniowie poszerzają w czasie wyjazdów studyjnych dostosowanych tematycznie do zawodu, w którym kształcą się min. na Targi Gastronomiczne, „Agro Show”, „Agrotech”.